description

The design of the new Caen library (OMA architects) has been carried out in accordance with the requirements of the HQE standard in order to obtain BBC certification.

Elioth was responsible for the combined façade and environmental design engineering for this ambitious project.

The façade for the major central reading room was envisaged as a double height free span glazed ‘void’; This led elioth to research solutions for eliminating visible structure within these large span glazed elemnts. A technique of ‘integrated vertical glazed beams’ for developed where the external face of the double glazed panels are deformed to provide the required structural depth for the vertical span. This façade proposal led to a series of detailed analyses in order to justifiy and guarantee the thermal and structural optimisation of the system.

Thanks to its composition with the site, its volumetric massing allows for  a strong  natural daylight autonomy. its high-performance envelope as well as its heating by seawater heat pumps  and a summer natural ventilation cooling, the future BMVR of Caen will succeed in reaching a very high energy performance level.

 

images

données

  • City : Caen
  • Client : Communauté d’agglomération Caen la mer
  • Surface area : 14 500 m²
  • Budget : 29.8 M€
  • Team : OMA / IOSIS Centre-Ouest / Elioth / VS-A
  • Service : Ingénierie énergétique et environnementale

localisation

Bibliotheque De Caen, Quai François Mitterand, Caen, France