FR EN
amandiers_2_1920px

‘Les Amandiers’ National Drama Centre (CDN)

Contracting authority: : Ville de Nanterre
Team : Snohetta, SRA Architectes, Khephren Ingenierie, Egis Bâtiments, Sletec Ingenierie, Kanju, Studio DAP, Atelier SIlva Landscaping, Light Cibles, OMEGA Alliance
Surface area : 9500m2
Phases : Competition / Design / Works
Timescale : 
Designs : 2018-2020
Works : 2020-2022

Refurbishment of the ‘Les Amandiers’ National Drama Centre (CDN) in Nanterre, dating back to 1976. The project involves the renovation of several buildings and the creation of a new façade.

Expertise deployed

The facade of the hall is characterised by a dual-sloping facade, large glazed surface areas and alignment with the original design. At night, the facade produces a lantern effect and signals the existence of the CDN. During the day, comfortable climate conditions are guaranteed by the use of a silk-screened glass which gradually blocks the sun’s rays. The design of the roof and the facade inspire a feeling of weightlessness.

Natural lighting is provided by the entirely glazed facade, accompanied by additional light from a skylight on the roof. The light is controlled by high-performance interior blinds automatically deployed on each facade according to the amount of sunlight and the external temperature. A system of natural ventilation in the corridors, doors and at the foot of the facade also helps to control temperature.

Find out more from…

Konstantina SKIADA

environnements.

Apolline CORE

façades.

Loading...